Πλήρως λαπαροσκοπική νεφρεκτομή από ζώντα δότη

Πλήρως λαπαροσκοπική νεφρεκτομή από ζώντα δότη - Dr Michail Papoulas - newspaper article

Ο τομέας των μεταμοσχεύσεων είναι η αιχμή του δόρατος της ιατρικής στον τόπο μας. Έχει έντονα ανθρωπιστικό και αλτρουιστικό χαρακτήρα και αντικατοπτρίζει την έμπρακτη προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας. Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή διενεργούνται κατά μέσο όρο 15 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως. Οι πλείστες εξ αυτών είναι από ζώντες δότες ενώ ο αριθμός των μεταθανάτιων δοτών παραμένει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η μεταμόσχευση νεφρού αποτελεί την ιδανικότερη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η μεταμόσχευση νεφρού σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ζωής και αυξημένη επιβίωση σε σύγκριση με την αιμοκάθαρση.

Η μεταμοσχευτική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έγραψε ιστορία για τα κυπριακά δεδομένα διενεργώντας με επιτυχία την πρώτη πλήρως λαπαροσκοπική νεφρεκτομή από ζώντα δότη. Το χειρουργείο που έλαβε χώρα προ διμήνου, πραγματοποιήθηκε διαμέσου τριών μικρών τομών (οπών) μεγέθους 12, 10 και 5 χιλιοστών και ο ασθενής πήρε εξιτήριο 2.5 ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω την συμβολή των χειρουργών συνεργατών μου, Δρ Νίκο Μιχαήλ και Βαδήμ Κοτσίδη, που πήραν μέρος στην επέμβαση.

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι πολλά με κυριότερο τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, τη γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι ζώντες δότες υποβάλλονται σε μία μείζονα χειρουργική πράξη με μόνο στόχο το όφελος του λήπτη του μοσχεύματος. Στόχος είναι να καθιερωθεί η μέθοδος αυτή και να προσφέρεται πλέον σε όλους τους ζώντες δότες από εδώ και στο εξής στην Κύπρο.

Η δράση της μεταμοσχευτικής κλινικής όχι μόνο συνεχίζει αλλά αυξάνει τον κύκλο εργασιών της. Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση 2 μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη ανά μήνα (24 μεταμοσχεύσεις ανά έτος). Η επίτευξη αυτού του αριθμού θα ξαναβάλει την Κύπρο στις πρώτες θέσεις δωρεάς οργάνων από ζώντες δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σε αυτό το εγχείρημα θα συμβάλουν συντεταγμένα οι νεφρολόγοι, οι συντονιστές μεταμοσχεύσεων, οι χειρουργοί και όλο το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του μεταμοσχευτικού.